Piekeren

Piekeren

Herken je dat? Dat je er iets hebt uitgeflapt en vervolgens dacht oeps.. “Zei ik dit nu echt hardop?”. Geloof me, dit overkomt iedereen weleens en het is menselijk. Het besef dat je iets hebt gezegd zonder erover na te denken en op een later moment twijfelt of het wel zo verstandig is geweest om dit te delen is heel gezond. Dit betekent dat er sprake is van zelfreflectie. Een leermoment, waarbij je even stil kunt staan over je eigen handelen. Vaak kan de ander het alleen maar waarderen als je er nog even bij ze op terug komt.

Maar als je dit hebt gedaan en iets zich in je hoofd blijft herhalen, je het niet kan loslaten en er continu rampscenario’s in je hoofd blijven afspelen dan kan dat behoorlijk zwaar en vermoeiend zijn voor jezelf. Helemaal als je er ook nog eens van wakker ligt midden in de nacht. Het kan dan interessant zijn om te gaan onderzoeken wat de onderliggende reden is, waardoor je zoveel blijft piekeren. Wellicht is er in je verleden iets gebeurd, waardoor het piekeren onbewust in je systeem terecht is gekomen. Vanaf de geboorte worden we gevormd tot wie we nu zijn. We maken dagelijks dingen mee en het meeste wordt door ons hoofd vergeten, maar ons lichaam onthoudt alles. Dus het is ook helemaal zo gek nog niet als je een piekeraar bent en geen idee hebt waarom. 

Kun je stoppen met piekeren?

Piekeren kan je een gevoel van veiligheid geven, maar wat levert het je nu eigenlijk echt op en is dit het je wel waard? Hoe fijn zou het zijn om meer rust in je hoofd (en je lichaam) te krijgen en je niet meer druk te hoeven maken. Het is zeker mogelijk om het piekeren te verminderen of er zelfs helemaal vanaf te komen. Ook als je dit heel je leven al doet. Je hoeft hier niet voor de rest van je leven last van te hebben. Dat rugzakje dat je bij je draagt kan daadwerkelijk lichter gemaakt worden. Ben je een piekeraar of druk in je hoofd en wil je meer rust? Plan dan gauw een afspraak.